Tuesday, January 3, 2017

សម្លកកូរខ្មែរ

រូបភាព៖ LPGallery7

ក្រៅពី អាម៉ុក ដែលជាម្ហូបខ្មែរដ៏ល្បីឈ្មោះ និងពេញនិយមទទួលទាននោះ ខ្មែរយើងក៏នៅមានម្ហូបមួយប្រភេទទៀតដែលតំណាងឱ្យខ្មែរ នោះគឺសម្លកកូរ។

សម្លកកូរនេះ ត្រូវបានស្ត្រីខ្មែរ ដែលជាមេផ្ទះនិយមចំអិនអាហារប្រភេទនេះណាស់ ព្រោះងាយស្រួលរកបន្លែផ្សំគ្រឿង គ្រាន់តែបន្លែនៅជុំវិញផ្ទះរបស់ពួកគេ។
ចំពោះសាច់អាចជាសាច់ជ្រូក សាច់មាន់ ឬសាច់ទា។ ចំណែកបន្លែមានស្លឹកបាស ផ្ទី ល្ហុង ខ្នុរខ្ចី ស្លឹកងុប ផ្កាអង្គារដី ត្រួយស្លឹកម្ទេស សណ្តែកកួរ ល្ពៅ ផ្សំជាមួយនឹងគ្រឿងទេសគល់ស្លឹកគ្រៃបុក រមៀត ក្រូចសើច ខ្ជាយ ខ្ទឹមស ជាដើម។
+ គ្រឿងផ្សំ​ :
- សាច់ជ្រូក​បី​ជាន់ ត្រី​ឆ្លាំង​ ឬ​ត្រី​អណ្តែងរឹង
- បន្លែ​ល្ហុង ត្រប់វែង សណ្តែកទ្រើង ខ្នុរ ល្ពៅ ចេក​ខ្ចី​... (​បន្លែ​បន្សាប​) ស្លឹក​ម្រុំ ត្រួយ​ល្ពៅឬ​ត្រួយ​បាស​...​។​ល​។​
- ស្លឹកគ្រៃ រមៀត ក្រូចសើច ខ្ជាយ ខ្ទឹមស​​
- ប្រហុក ស្ករត្នោត អង្ករលីង ម្សៅ​ស៊ុប ប្រេងឆា​
+ របៀប​ធ្វើ :
- ក្រោយពេល​លាង​សម្អាតត្រី និងសាច់ជ្រូក កាត់​ត្រី​ជា​កង់ៗ សាច់ជ្រូក​ចិញ្ច្រាំ ​
- បន្លែ​ល្ហុង ត្រប់វែង សណ្តែកទ្រើង ខ្នុរ ល្ពៅ ចេក​ខ្ចី ចិត​ដាក់​ចូលគ្នា​លាង​ឱ្យ​ស្អាត ចំណែក​បន្លែ​ស្លឹក​បេះ​លាង​ឱ្យ​ស្អាត​ទុក​ដោយឡែក​​
- ស្លឹកគ្រៃ រមៀត ក្រូចសើច ខ្ជាយ ចិត​សំបក​ចេញ​លាង​ឱ្យ​ស្អាត យកមកបុកឬ​កិន​ចូលគ្នា​ឱ្យម៉ត់ បន្ថែម​ខ្ទឹមស​ផង ​
- អង្ករលីងឱ្យ​ក្រហម​បុក​ឬ​កិន​កុំឱ្យ​​ម៉ត់​ពេក
- ប្រហុក​ចិញ្ច្រាំ​ឱ្យ​​ម៉ត់​
រូបភាព៖ youtube
 + ​ការ​ចម្អិន :
- ដាំ​ឆ្នាំងឱ្យ​​ក្តៅ​ចាក់​ប្រេងឆា​បន្តិច ដាក់​គ្រឿង​ស្លឹកគ្រៃ​ដែល​បុក​ឬ​កិន​ម៉ត់​ចូល ស្ករត្នោត ម្សៅ​ស៊ុប សាច់ជ្រូក ប្រហុក កូរ​ចូលគ្នា​លុះ​មាន​ក្លិន​ឈ្ងុយ បង់​ត្រី អង្ករលីង បន្តិច កូរ​ឱ្យ​​សព្វ​ឲ្យ​ដាច់ទឹក​បន្តិច ទើប​យើង​ដួស​ត្រី​ចេញ​ទុក​មួយអន្លើ ក្រោយមកទៀត​ចាក់ទឹក​បន្ថែម​ឱ្យ​​សមល្មម​នឹង​បន្លែ​សាច់ ដែល​ត្រូវ​ស្ល ពេល​ទឹក​ពុះ​បង់​បន្លែ​គ្រប់មុខ សម្ល​ពុះ​ឆ្អឹ​ន ទន់​បន្លែ​ហើយ ចាក់​ត្រី​ដែល​ដួស​ទុក​ចូល​វិញ និង​អង្ករលីង​បន្ថែម​លើក​ទី​ពីរ ល្មម​តាម​ការចូល​ចិត្ត ទុក​ឱ្យ​​ពុះ​បន្តិច​ទើប​បង់​បន្លែ​បន្សាប​មាន​ស្លឹក​ម្រុម ត្រួយ​ល្ពៅ ត្រួយ​បាស​.... ។​ល​។ កូរឱ្យ​សព្វ ភ្លក្ស​រសជាតិ​តាម​ចំណង់​ចំណូលចិត្ត ជាការ​ស្រេច​៕
អត្ថបទ៖ khmerscoop & CEN

No comments:

Post a Comment